Haluatko yrittäjäksi?

Yrityksen perustaminen

Ohjeita, neuvoja ja apua yrityksen perustamiseen

Kymiedu tarjoaa tietoa ja tukea eri elämäntilanteissa oleville aikuisille ja nuorille, jotka haluavat perustaa yrityksen ja toimia yrittäjinä.

Vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin löytyy sivuiltamme:

  • Miten haen starttirahaa?
  • Miten perustan yrityksen?
  • Minkälaisen yrityksen perustan?

Mikä on starttiraha?

Starttiraha on eräänlaista valtion tukea uusille yrittäjille: se edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Starttiraha turvaa yrittäjän toimeentulon (eli on yrittäjän henkilökohtaista tukea) siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään puolentoista vuoden ajan (18kk). Starttirahaa voit hakea jos olet työtön työnhakija tai siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä

Miten haen starttirahaa?

Ennen starttirahan saamista tulee selvittää yhdessä TE-keskuksen kanssa, voitko Starttirahaa saada. Kriteerejä ovat mm. se että sinulla on riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan, sinulla on mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan ja että starttiraha on tarpeellinen toimeentulon kannalta.

Olethan hyvissä ajoin ennen yritystoiminnan käynnistämistä yhteydessä paikalliseen TE-toimistoon, joka selvittää mahdollisuutesi starttirahan saamiseen. Firmaa ei siis tule aloittaa ennen kuin TE-toimisto on tehnyt päätöksen starttirahasta; jos yritystukea siis haluat!

Starttirahaa haetaan siis TE-keskuksen Oma asiointi-verkkopalvelussa: https://asiointi.mol.fi/omaasiointi/?kieli=fi.

Miten perustan yrityksen?

Se miten yritys perustetaan riippuu hyvin paljon valitusta yhtiömuodosta (esim: Osakeyhtiö tai Toiminimi). Kumppanimme Yrityskauppias.fi on selkeästi kirjoittanut eri yhtiömuodoista ja niiden perustamisesta:Yritysmuodot ja eri tyyliset yhtiöt.

Yrittäminen vaatii pitkiä hermoja, näkemystä ja uskallusta, mutta on parhaimmillaan hauskaa, taloudellisesti kannattavaa ja vapauttavaa.